• STREDNÉ SLOVENSKO

    načerpajte silu v
    nedotknutej prírode

  • MÚZPAS

    8 kultúrnych zážitkov
    s 1 pasom

  • COFFEE TOUR

    zažite neformálne potulky
    po banskobystrických kaviarňach

  • FOOD TOUR

    spoznajte chute
    Banskej Bystrice

  • Relax a wellness

    doprajte si oddych a
    načerpajte nové sily

Výstava fotografií / 10 rokov s OOCR Stredné Slovensko

Výstava fotografií / 10 rokov s OOCR Stredné Slovensko

Vitajte na výstave fotografií k 10. výročiu Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko. Pripravili sme si pre vás malý náhľad do nášho regiónu a činností našej organizácie. Výstava v historickej budove Radnice v Banskej Bystrici bude verejnosti prístupná
od 8.8. – 21.8.2022. Prajeme vám príjemný zážitok.   

Podujatia a zážitky /

Víno a syry pod hviezdami – Hronsekanie v Hronseku – Nočné prehliadky –  Letné večery na nádvorí – Kráľovská svadba na Pustom hrade – Prehliadky „Začnite s vysťahovaním!“

Návštevníkom regiónu Stredné Slovensko sa snažíme prinášať široké spektrum podujatí a zážitkov nielen počas hlavnej turistickej sezóny ale aj mimo leta. Ponuku komentovaných Nočných či čiastočne inscenovaných prehliadok na tému SNP dopĺňame aj o celodenné podujatia ako Hronsekanie v Hronseku či Kráľovská svadba na Pustom hrade. 

Novinkou z našej dielne sú Letné večery na nádvorí, séria neformálnych letných diskusií na rôzne témy z cestovného ruchu.

Atmosféru regiónu a chute regionálnych produktov sa snažíme návštevníkom priblížiť prostredníctvom zážitkov ako Víno a syry pod hviezdami na Farme Hiadlovských či Nevšedné putovanie históriou Kremnice. Spoznávanie regiónu sme tento rok doplnili o poznávanie prírody prostredníctvom lektorovaných prechádzok v Laskomerskej doline s názvom „Staň sa na deň biológom a spoznaj divoký Laskomer“.

Hontianska a Veľkokrtíšska vínna cesta /

Vinárske oblasti Sebechleby, Dudince či Veľký Krtíš už druhý rok hostili návštevníkov počas dvojdňového podujatia, Hontianska a Veľkokrtíšska vínna cesta. Viac ako 30 vinárov vrátane väčších vinárstiev otvorili svoje pivnice a ponúkli návštevníkom nielen svoje vína, ale aj dobré syry a regionálne špeciality. Vyvrcholením dvojdňovej oslavy vína bolo zapálenie Jánskych vatier, ktoré symbolicky prepojili všetky zapojené vinárstva.

Banícka história /

Banská Bystrica – Špania Dolina – Kremnica – Barborská cesta

Región Stredné Slovensko je výnimočný nielen svojim prírodným bohatstvom, ale aj kultúrou či históriou. Významnú úlohu v minulosti zohrala ťažba vzácnych kovov. Bohaté ložiská striebra a medenej rudy preslávili Španiu Dolinu po celej Európe. Banícka tradícia sa tu začala budovať už od 11. storočia a svoju zlatú éru dosiahla o štyri storočia neskôr. Aj pár kilometrov vzdialená Banská Bystrica vďačí za svoj rozkvet a slávu práve výdatným medeným a strieborným žilám, ukrývajúcim sa v horách Španej Doliny. V Kremnici to bola predovšetkým ťažba zlata a v Banskej Štiavnici striebra. Práve po stopách týchto baníckych centier a priľahlých miest vedie trasa Barborskej cesty ako oslava, no predovšetkým pripomenutie a zdroj informácii o histórii, prírodných zaujímavostiach  a v neposlednom rade duchovných hodnotách. Slávnu banskú históriu akcentuje aj medzinárodný projekt Európska fuggerovská cesta.

Projekty a rozvojové zámery /

Banský prekop Špania Dolina Piesky – Ferratový svet Skalka pri Kremnici – Ferrata Pamír na Driekyňskej skale – Geografický stred Slovenska Hrb – Zážitkové ubytovanie v dobových stanoch – E bike región Stredné Slovensko – Gotické kostolíky

Ferraty sú obľúbenou a vyhľadávanou atraktivitou nielen domácich návštevníkov. Dobrodružné povahy môžu zažiť skutočný adrenalín na Via ferrate Skalka Arena, ktorá od roku 2017 ponúka širokú sieť via ferratových trás. V súčasnosti prebiehajú prvé kroky k doplneniu tohto Ferratového sveta o ďalší adrenalínový zážitok, Zipline.

Pred letnou sezónou 2022 sa podarilo rozšíriť ponuku Moderného návštevníckeho informačného centra v Slovenskej Ľupči o 10 nových elektrokolobežiek a 15 ferratových setov a prilieb, ktoré nadviazali na novovzniknutú Ferratu Pamír na Driekyňskej skale.

Medzi dlhodobé projekty regiónu Stredné Slovensko „E-bike región Stredné Slovensko“. Vznikol v spolupráci so spoločnosťami ebajk – svet elektrobicyklov®, Cykloadventure Slovakia a Ride, pričom predstavuje unikátnu sieť nabíjacích bodov pre e-biky. Táto sieť sa každoročne rozširuje a vytvára nové možnosti spoznávania regiónu Stredné Slovensko. Body prepájajú tie najvýznamnejšie miesta, najkrajšie prírodné scenérie, informačné body, ubytovacie zariadenia a kultúrno-historické pamiatky, ktoré by návštevník regiónu určite nemal vynechať.

Vedeli ste, že v regióne sa okrem geografického stredu Európy (Kremnické Bane) nachádza aj geografický stred Slovenska? V krásnej prírode na rozhraní Veporských vrchov a Poľany leží vrch Hrb, ktorý ponúka krásne výhľady na západnú časť hrebeňa Nízkych Tatier, Kráľovu hoľu či štíty Vysokých Tatier. A práve tento priestor sme sa v spolupráci s obcou Ľubietová rozhodli zrevitalizovať.

Možno ste už aj vy počuli o Kráľovskej svadbe – každoročnom podujatí, ktoré navštívia tisícky ľudí. V rámci tohto podujatia si hostia môžu prenajať autentické ubytovanie v stredovekých stanoch a stať sa tak priamou súčasťou Kráľovskej svadby. Vďaka vysokej obľúbenosti stanov sme sa rozhodli, že ich sprístupníme počas celého leta. Zážitkové ubytovanie v stredovekých stanoch je k dispozícii v areály Vodného hradu v obci Hronsek. Ubytovanie je doplnené o zážitkový program ako výučba zakladania ohňa pomocou kresadla a slamy, hádzanie oštepom, návšteva Artikulárneho kostola v Hronseku či komentovaná prehliadka Vodného hradu.

Banský prekop, ktorý spája Španiu Dolinu s bývalou baníckou osadou Piesky je verejnosti prístupný od roku 2022. Ide o jediný sprístupnený priestor v podzemí Španej Doliny. Vstup do prekopu je možný iba so sprievodcom, ktorý vám toho o prekope a o celej baníckej histórii Španej Doliny porozpráva veľa zaujímavého. Cesta tam a späť trvá približne 2 – 2,5 hodiny. So Špaňou Dolinou máme aj ďalšie veľké plány…

Región Stredné Slovensko je tiež významný počtom gotických kostolíkov, ktoré sa v jeho území nachádzajú. Práve z toho dôvodu pracujeme na príprave produktu – zážitku „Gotické kostolíky“. Tento projekt by mal sprístupniť návštevníkom krásu v gotických chrámoch v Ponikách, Čeríne, Zolnej a Hornej Mičinej. Súčasťou zážitku bude spoznávanie tajomných príbehov a priblíženie, aké vzácne poklady spod rúk slávnych i menej známych umelcov tieto stredoveké kostolíky ukrývajú.

Rozvojové zámery sú realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Príroda, kultúra a história /

Harmanecká jaskyňa – Artikulárny kostol Hronsek – Krížna – Pamätník Slovenského národného povstania – Splav Hrona

Splav Hrona patrí k najstarším vodáckym zážitkom pre všetky vekové kategórie. V strednej Európe ide zrejme o poslednú rieku, ktorá je splavná od prameňa až po ústie. Jeden z najzaujímavejších úsekov sa ťahá od obce Nemecká až po Sliač. Splav Hrona je možné spojiť aj s výletom na Hrad Ľupča, do Banskej Bystrice či kostolíka v Hronseku.

Drevený artikulárny kostol v Hronseku je významnou UNESCO pamiatkou v regióne. Výnimočný je tým, že bol postavený len z dreva, bez použitia kovových prvkov a v priebehu len jedného roka. Vďaka skvelej akustike v jeho priestoroch má výborný potenciál pre usporiadanie koncertov vážnej hudby. V blízkom okolí sa nachádzajú ďalšie významné pamiatky, Vodný hrad a Soosovsko-Géczyovský kaštieľ, v ktorého záhrade sa nachádzajú vzácne, vyše 200 rokov staré stromy.

Región Stredné Slovensko ukrýva svoje poklady nie len na povrchu, ale aj v zemi. V doline Harmanca, severozápadne od Banskej Bystrice sa nachádza jedna z významných jaskýň – Harmanecká jaskyňa. Jaskyňa má celkovú dĺžku viac ako 3 km a pýši sa nádhernými a mohutnými pagodovitovými stalagmitmi, bohatým výskytom mäkkého sintra – sinitrovými vodopádmi a záclonami či jazierkami.

O niekoľko stovák výškových metrov vyššie sa týči vrch Krížna. Svojou dostupnou polohou ponúka turistom 360° výhľad na okolité vrcholy Malej Fatry, Chočských vrchov, Západných Tatier, Vysokých Tatier, Poľany aj Štiavnických vrchov. V jej blízko sa nachádza Horský hotel Kráľova studňa, ktorý ponúka svojim návštevníkom širokú ponuku aktivít a služieb v závislosti od sezóny (pozorovanie hviezd s hvezdármi v Parku tmavej oblohy, v zime napr. lektora lyžovania či skialpinizmu, v lete hrebeňové túry a horského vodcu, požičovňu bicyklov a iné).

Okrem prekrásnych prírodných scenérii a nedotknutej prírody ponúka región svojim návštevníkom náhľad do histórie. Stelesnením dejín Slovenského národného povstania je Múzeum SNP. Svoje sídlo má v nezvyčajnej budove Pamätníka SNP v mestskom parku. Múzeum je špecializované na dokumentovanie vývoja slovenskej spoločnosti vo vojnových rokoch 1938 až 1945. Jeho expozície aj archív sa sústreďujú na materiály o protifašistickom národno-oslobodzovacom boji a Slovenskom národnom povstaní, centrom ktorého bola práve Banská Bystrica.

O Oblastnej organizácii cestovného ruchu Stredné Slovensko /

OOCR Stredné Slovensko je organizáciou destinačného manažmentu, ktorá zameriava svoju činnosť na rozvoj cestovného ruchu, vrátane marketingových činností a propagácie svojich členov. Sú nimi mestá, obce, komerčné subjekty, občianskej združenia či neziskové organizácie pôsobiace na území regiónu. Organizácia podporuje kultúrny, spoločenský a športový život, zachováva prírodné a kultúrne dedičstvo, poskytuje poradensko-konzultačné služby a venuje sa vzdelávaniu v oblasti cestovného ruchu. Súčasťou širokého portfólia je vydávanie propagačných materiálov, máp, brožúr, tvorba videí či organizácia veľtrhov. Zároveň podporuje tvorbu atraktívnych produktov určených pre rôzne cieľové skupiny.

Organizáciu od jej založenia v marci 2012 viedol Ladislav Monček. Počiatočným zámerom podnikateľov a niekoľkých nadšencov, ktorí reprezentujú samosprávy, bolo vybudovať oficiálnu, silnú a organizačnú centrálu, ktorá by koordinovala rozvojové aktivity cestovného ruchu. Zakladajúcimi členmi sú mestá Banská Bystrica, Zvolen, Sliač a podnikateľské subjekty Kúpele a Letisko Sliač, a.s., ako aj Hotel a Spa Resort Kaskady.

V súčasnosti má 43 členov, z toho päť miest, 14 obcí a 24 rôznych podnikateľských subjektov či občianskych združení, vrátane hotelov, informačných centier, cestovných kancelárii, kúpeľov a pod.

Veľmi nás teší, že v regióne Stredné Slovensko vítame každý rok tisícky návštevníkov. Výhodou nie je len geografická poloha, ale aj jeho rôznorodosť. Banícke historické mestá, bohatá kultúra, nedotknutá príroda, termálne pramene, dokonalý relax či kvalitná ponuka wellness služieb. Presvedčte sa na vlastnej koži, pretože región Stredné Slovensko je Radosť spoznávať! Viac informácií nájdete na webe www.centralslovakia.eu.