• STREDNÉ SLOVENSKO

    načerpajte silu v
    nedotknutej prírode

  • MÚZPAS

    8 kultúrnych zážitkov
    s 1 pasom

  • COFFEE TOUR

    zažite neformálne potulky
    po banskobystrických kaviarňach

  • FOOD TOUR

    spoznajte chute
    Banskej Bystrice

  • Relax a wellness

    doprajte si oddych a
    načerpajte nové sily

NAJ miesta regiónu Stredné Slovensko

NAJ miesta regiónu Stredné Slovensko

Dobrodruhovia pozor! Doplňte si svoje zážitky o NAJ miesta regiónu Stredné Slovensko. Niektoré z nich určite dobre poznáte, o niektorých ste možno vôbec nepočuli. Čítajte, otvárajte kalendáre a naplánujte si výlety už dnes.

Ikonická Špania Dolina

Vedeli ste, že Španiu dolinu zaradili medzi 29 NAJkrajších miest v strednej Európe? Lokalitou európskeho významu sa Špania Dolina stala už v 15. storočí, v čase fungovania Thurzovsko – Fuggerovskej spoločnosti. Významná je v prvom rade baníckou tradíciou, špaňodolinskou čipkou a banským orlojom. Počuli ste, že aj Krištof Kolumbus mal medené prúty z tejto doliny? Našli ich na lodi keď zablúdil a zakotvil na Kube.

Mincovňa v Kremnici

Počuli ste už o tom, že Mincovňa v Kremnici je NAJstarším, nepretržite vyrábajúcim podnikom na svete? Založená bola v roku 1328 vďaka privilégiu kráľa Karola Róberta z Anjou, ktorý Kremnicu povýšil na slobodné kráľovské mesto. Už takmer sedem storočí nepretržite vyrába minciarske produkty, ktoré patria z hľadiska viacerých kritérií medzi špičku vo svete.

To NAJ vo voľnom čase

Bounce park

Neďaleko centra Banskej Bystrice nájdete NAJväčší športovo-zábavný park na Slovensku. Na ploche 4000m2 tu nájdete viac ako 50 rôznych atrakcií, od trampolín, lezeckých stien, detských atrakcií až po multifunkčné ihrisko s umelou trávou. Bounce park je zárukou skvelých zážitkov a skvelým tipom na program, nie len do upršaných dní!

Pustý Hrad

Pustý hrad je tiež známy ako Zvolenský hrad a skladá sa z 2 častí: Horného a Dolného hradu. Vedeli ste, že patrí k NAJrozsiahlejším hradom nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe? Rozprestiera sa na ploche 4,7 ha. Prekvapí Vás svojou rozlohou, ktorá je porovnateľná so Spišským hradom.

Hronsek

Ak ste ešte nenavštívili drevený kostolík v Hronseku, je najvyšší čas to zmeniť! Evanjelický drevený artikulárny kostolík je NAJvýznamnejšou pamiatkou svojho druhu v celom regióne, dokonca zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. Zaujímavosťou je, že bol postavený bez jediného klinca a musel spĺňať určité prísne kritériá: postavený bez klinca, postavený bez veže a do jedného roka. Súčasťou areálu je aj drevená zvonica.

Poľana – vyhasnutá sopka

Je NAJväčšia vyhasnutá treťohorná sopka na Slovensku a jedna z najväčších v Európe vôbec. Patrí k jedným z NAJvzácnejších komplexov Slovenska. Viete, že Poľana je pozostatkom mohutnej sopky s priemerom 18 kilometrov ? Jej kompaktný charakter sa síce nezachoval, lebo zvetrávanie spôsobilo masívny odnos menej odolných častíc, ale dodnes je NAJkrajším príkladom pôvodných vulkánov u nás.

To NAJ čo ponúka príroda

Vrch Hrb

Viete že približne 20 km od Banskej Bystrice sa nachádza geografický stred Slovenska? Je ním severný vrchol Vepra – vrch Hrb s nadmorskou výškou 1254,7 m. Vrchol Hrbu tvorí impozantné, miestami až 40 metrov vysoké skalné bralo, spadajúce kolmou stenou na sever a západ. Rovnako výhľad, ktorý sa z vrcholu otvára na všetky svetové strany (s výnimkou juhu), uchváti každého.

Rakytovo – vodný žľab

Vedeli ste, že je jediný zachovaný a stále funkčný vodný žľab na Slovensku i v Európe? Slúžil na splavovanie rovnaného dreva. Nachádza sa v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci. Vodný žľab v dĺžke 2 450 m vybudovali v 19. storočí a drevo po ňom plavili spravidla v jarnom, na vodu bohatom období. Žľab je vyrobený výlučne z dreva smreka alebo jedle. Vodný žľab Rakytovo bol v roku 2000 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

To NAJ z histórie

Thurzovsko – fuggerovská spoločnosť

Ján III. Thurzo bol v roku 1496 majiteľom alebo nájomcom všetkých baní v Starých Horách, Pieskoch a Španej Doline. Aby získal dostatočný kapitál, spojil sa s hornonemeckým obchodným domom Fuggerovcov. Spolu utvorili na strednom Slovensku mediarsky podnik, ktorý v 1. polovici 16. storočia nemal obdobu a ktorý bol jedným z NAJväčších producentov medi na svete. Spoločnosť vyťažila v čase najväčšieho rozmachu vyše 1500 ton medi ročne. V súčasnosti pripomína ich niekdajšiu slávu nová THURZO-GUGGER Zážitková expozícia priamo v centre mesta Banská Bystrica. Využíva moderné technológie (virtuálnu a augmentovanú realitu, dotykové obrazovky, 3D vizualizácie, 360° videoprojekciu, smartfóny a pod.)

Hrad Ľupča

Sa skladá sa z horného (postavený v 13, storočí v gotickom slohu) a dolného hradu (obdobie renesancie v 16. storočí). Okrem krásneho hradu, ukrýva ešte jednu významnú prírodnú pamiatku. Viete akú? Predsa Korvínovu lipu, pomenovanú vďaka Matejovi Korvínovi, ktorý pod ňou rád sedával. Nachádza sa na dolnom nádvorí a je stará vyše 700 rokov. To ju radí k NAJstarším lipám v Strednej Európe.

Zolná – Kostol sv. Matúša

Rímskokatolícky kostol sv. Matúša sa zapisuje medzi NAJstaršie a zároveň aj NAJmalebnejšie kostoly v regióne. Kostol sv. Matúša je malý jednoloďový ranogotický kostol, ktorý vo svojom interiéri ukrýva gotické nástenné maľby. Tušili ste, že tento kostolík navštívil britský princ Charles v roku 2000?

Vodný hrad Hronsek

Je NAJstaršia zachovaná dvojpodlažná kamenná stavba na Slovensku. Objekt pozostáva z 3 budov. Najväčšími skvostami sú nástenné maľby v interiéri. Vystavať ho dal rod Géczyovcov v 14. storočí. V súčasnosti je hrad po dlhom období chátrania v rekonštrukcii.

Pre viac zaujímavých tipov na výlety a pripravovaných podujatí sledujte náš web www.centralslovakia.eu a facebook Central Slovakia.