• STREDNÉ SLOVENSKO

    načerpajte silu v
    nedotknutej prírode

  • MÚZPAS

    8 kultúrnych zážitkov
    s 1 pasom

  • COFFEE TOUR

    zažite neformálne potulky
    po banskobystrických kaviarňach

  • FOOD TOUR

    spoznajte chute
    Banskej Bystrice

  • Relax a wellness

    doprajte si oddych a
    načerpajte nové sily

Akčné leto v regióne? To vieme zariadiť!

Akčné leto v regióne? To vieme zariadiť!

Príďte stráviť svoju letnú dovolenku na stredné Slovensko, zažite, spoznajte a užite si bohatý výber aktivít, ktoré na vás v regióne čakajú. Stredné Slovensko ponúka široký výber možností pre nadšencov športu či adrenalínu, množstvo podujatí pre rodiny s deťmi alebo tipy na výlety pre malých aj veľkých. Stačí si len vybrať!

Komentované prehliadky 3x inak

Pokiaľ vás zaujíma tematika SNP, neváhajte sa zúčastniť komentovaných prehliadok Začnite s vysťahovaním!, ktoré sa tešia obľube už niekoľký ročník. Zaujímavé informácie o priebehu o priebehu povstaleckých udalostí na našom území spolu s inscenovanými scénkami môžete tento rok zažiť na Španej Doline, Kališti a v Kremnici. Špeciálna prehliadka sa uskutoční aj v Tisovci. Počas letných večerov na vás čakajú aj Nočné prehliadky, kde vás spolu so šermiarmi a rytiermi vtiahneme do deja historických scénok, ktoré sú zárukou dobrej zábavy a smiechu. Históriu hradov na strednom Slovensku a ich premeny v čase spoznáte na prehliadkach Pohronskej hradnej cesty Zaži hrady inak!, ktoré trvajú do septembra. Navštíviť tak môžete Zvolenský zámok, Pustý hrad, Peťušu či Hrad Dobrá Niva.

Letné večery na nádvorí

Novinkou medzi letnými aktivitami sú Letné večery na nádvorí. Večer, ktorý prebieha formou diskusie so  zaujímavými hosťami, pričom nechýba občerstvenie a príjemná hudba, sú skvelou voľbou ako odštartovať nový týždeň. Séria podujatí sa uskutoční v dňoch 6.6., 4.7., 8.8. a 5.9. na nádvorí Radnice v Banskej Bystrici.

Na tejto svadbe nemôžete chýbať

Preniesť sa v čase do dávnej doby stredoveku vám umožní kráľovská veselica na Pustom hrade. Posledný augustový víkend bude plný šľachtickej zábavy, hudby, spevu, tanca a nebude chýbať ani výborné jedlo. Zažite tak nezabudnuteľnú atmosféru stredovekej Kráľovskej svadby.

Pre milovníkov prírody

Ak preferujete viac prírodný turizmus, než ten mestský, nenechajte si ujsť lektorované exkurzie Staň sa na deň biológom a spoznaj divoký Laskomer. So zoológom a ekológom Jergušom Tesákom sa dozviete veľa nových zaujímavostí o miestnej faune a flóre. Budete spoznávať tajomstvá starého lesa, stopovať zvieratá, nastavovať fotopasce a vďaka nim uvidíte, aký je život v lese, keď sa nepozeráme. Za baníckou históriou vás doslova prenesie Banský prekop Špania Dolina – Piesky. Popod špaňodolinskú zem sa budete môcť prejsť počas víkendov, a v lete aj počas pracovného týždňa. Celodenný program na Španej Doline si môžete vyskladať z návštevy Múzea medi, Historickej školy prof. Jozefa Mistríka, Múzea čipky v Klopačke alebo prechádzky po Banskom náučnom chodníku.

Športuzdatní si prídu na svoje

Ponuku adrenalínových a športových zážitkov rozširuje E-bajk región Stredné Slovensko. Zo sedla e-biku spoznávajte Bike park Pustý hrad či okolie Kráľovej spolu so sprievodcom. Tí odvážnejší môžu skúsiť zjazdy na Zvolensko – Môťovských singletrailoch, Laskomerských singletrailoch a Gulditrailoch v Kremnici. Ak plánujete cyklovýlet vo dvojici, s rodinou alebo partiou, vystrojiť sa môžete v sieti požičovní elektrobicyklov našich partnerov.

Na hory či na bike pohodlne a ekologicky? S Cyklobusom a Turbusom je to možné. Odvezte sa už po 11.rok spolu s nami z Banskej Bystrice do obľúbených lokalít ako Donovaly, Šachtičky, Malý Šturec či Strelníky. Spoznajte tak krásy okolitej prírody zo sedla bicykla. Cyklobus premáva v pravidelných časoch počas víkendov a sviatkov do konca septembra. Turbus vás odvezie až priamo k Horskému hotelu Kráľova studňa, odkiaľ sa ponúkajú možnosti pre najznámejšie turistické trasy vo Veľkej Fatre.

Pre milovníkov kultúry a histórie

Obľúbenci múzeí a galérií pozor! S MÚZPAS-om môžete navštíviť vybrané múzeá a galérie za zvýhodnenú cenu. Svoje brány vám otvára 8 inštitúcií, ktoré ponúkajú stále aj nové expozície. Objavte tak najznámejšie múzea a galérie v meste pod Urpínom a odhaľte množstvo zaujatostí. Platnosť MÚZpasu trvá do decembra 2023.

Vlakom za zážitkom

Medzi obľúbené aktivity v našom regióne určite patria jazdy historickým vláčikom Expres 34 tunelov.  Tento rok vypravíme expres už 4 krát, a novinkou bude ich tematické zameranie. Nechajte sa na trase Banská Bystrica – Kremnica zviesť na Kremnické Gagy, alebo sa počas jazdy ponorte do histórie SNP. Výber je len na vás. Túžili ste niekedy zažiť na vlastnej koži viacdňové putovanie vlakom? Ak áno, potom si určite zarezervujte dátum 1.-3. septembra. Ponuka letných zážitkových vlakov bude tento rok rozšírená o novinku, Expres Za horami, za dolami. Pôjde o 3-dňovú jazdu expresom po najkrajších miestach Banskobystrického kraja. Viac info už čoskoro!